Dat is een mooie vraag, die je me stelt: waar is een portfolio voor nodig?

Als professor Kweenie heb ik daar ook wel over nagedacht. Hieronder schrijf ik wat ik ervan denk.

Je zit op een daltonschool niet voor de juf of de meester, maar voor jezelf. De school is de tijd in je leven dat je mag leren wat belangrijk is in je leven en ook wat je zelf graag zou willen leren.

Maar als de school voor jezelf is, dan is het ook handig om bij te houden wat je al wel geleerd hebt en waar je belangstelling naar uitgaat. Dan is het ook nodig om het schoolwerk te verzamelen waarmee je kan laten zien, wat jij allemaal al geleerd hebt, wat je nu al kunt en vooral ook waar je nu trots op bent.

En daar kun je een portfolio goed voor gebruiken. Je laat in een portfolio zien wat je al geleerd hebt en wat je kunt. Je kunt in een portfolio verzamelen waar je trots op bent en je kunt in een portfolio laten zien wie jij bent: wat jij belangrijk vindt en leuk vindt.

En als je dat in een portfolio verzamelt, kun je dat ook aan anderen laten zien en erover vertellen. En het grappige is, als je dat maar lang genoeg doet, is het ook leuk om te zien waar je vroeger trots op was en wat je vroeger kon. Natuurlijk ontdek je dan dat je je ontwikkelt. Iets waar je vroeger trots op was, vind je nu misschien wel gewoon. 

Met een portfolio leer je dus een beetje denken over jezelf. Je bouwt een theorie op over jezelf: denkt na over wie en wat jij bent, wat je kunt, wat je leuk vindt, enzovoorts.

 

met vriendelijke groet, prof. Kweenie

logo dalton

logo saxion

logo saxion 2

Leonon Media

logo saxion 2

EXPEDITIE DALTON